Za týden se koná Pražský mezinárodní maraton (5/5/2024) a k této velké sportovní události jsem napsal pro Vital nějaké rady do Běžecké poradny; články najdete i v Radách na tomto webu.
Také jsem pro YouTube kanál českého výrobce sportovní výživy Penco natočil rozhovor s Veronikou Preti o výživě během maratonu a obecně energetickém krytí u takto náročné sportovní "taškařice".
De facto je to jednoduché: během maratonu spálíte nemálo kalorií, energetické zásoby máte nějak dané (primárně v podobě glykogenu a tuků) a naprostá většina smrtelníků se dostane během maratonu do energetického deficitu. Jak deficitu zabránit nebo ho minimalizovat se dozvíte ve videu Strava na maratonu.
Na závěr čtení, před poslechem nebo shlédnutím, 3 rady:
- Nechte si objektivně změřit a určit tréninkové zóny, ať můžete trénovat efektivně.
- Běžci, kteří chtějí běžet maraton za 4 hodiny a pomaleji musí především trénovat objem, tzn. naběhat co nejvíce kilometrů/času v nízké intenzitě. "Nízké" znamená u většiny ještě pmaleji, než běhají.
- Během maratonu doplňujte pravidelně energii - sacharidy: nejlépe iontové nápoje a gely, ale klidně i další zdroje sacharidů. Trénujte i příjem energie; pamatujte zjednodušené pravidlo: 1 g sacharidů na kilogram vaší hmotnosti za hodinu.